2017-01-19

La condena de Chelsea Manning es mutada

En sua confere jornaliste final, presidente Barack Obama de la SUA ia defende sua deside de libri Chelsea Manning, un fonte de WikiLeaks, a 29 anios ante sua libri projetada.

Manning ia es condenada a 35 anios en prison per esposa mesajes diplomata, en un de la revelas la plu grande de materia secreta en la istoria de la SUA.

Republicistes ia ataca la muta de la condena como un mal mesaje e un presedente perilosa.

La soldato transjenero de 29 anios, naseda como Bradley Manning, ia esposa documentos a WikiLeaks en 2010. El va es librida a 17 maio, an si sua libria ia es projetada per 2045.

La presidente ia dise ce Manning ia esperia ja un condena sever de prison.

La muta, anunsiada a martedi, redui la condena ma no es la pardona cual alga campaniores ia desira.

Josh Earnest, secretor jornaliste de la Casa Blanca, ia responde a criticas republiciste, sujestante ce la partito reata ipocrita, car Donald Trump, sua presidente elejeda, ia loda WikiLeaks.

La plu de persones condenada de esposa secretas ia es prisonida per entre un e tre anios. La governa de Obama ia persegue plu persones per esposa secretas governal ca ia es acusada en tota presidentias presedente.

Manning ia atenta mata se a du veses en la anio pasada a la prison militar mas do on teni el a Fort Leavenworth en la stato Kansas. El ia protesta ance par juna, pos cual la militar ia acorda furni cura de cambia jenero a el.

En un de sua atas final como presidente, Obama ia muta la condenas de 209 individuas e ia pardona 64 otras.

Oposores dise ce la deside par Manning de esposa un colie enorme de documentos a WikiLeaks – incluinte 250 mil mesajes diplomata e plu ca 450 mil reportas de la geras en Irac e Afganistan – ia perili soldatos, ajentes de securia, diplomatas, e stranjeres ci ia aida los en locas violente.

Los dise ce la enlini de la materia ia esposa la documentos a tota, incluinte al-Qa'ida.

Manning ia dise ce el ia crede ce la materia va provoca un debate en la SUA.