2016-11-04

Un scandal presidental en Corea Sude

Park Geun-hye, la presidente de Corea Sude, dise ce el es "angusada" sur un scandal cual menasa sua xefia.

El ia dise ce el aseta la culpablia intera per la asede par sua ami prosima, Choi Soon-sil, a documentos governa, e ia ajunta ce el es preparada per deveni investigada.

On suspeta ce Choi ia usa sua amia con Park per solisita donas comersial a un reserva nonprofitante cual el ia controla. El ia es detenida a lundi. Un aidor pasada de Park ia es arestada ier.

A jovedi, un portavose per la Corte Distrital Sentral de Seoul ia dise ce lo ia aseta un demanda par prosedores per comanda la aresta de Choi, sur acusas de froda e malusa de potia.

Avocatos prosedente ia dise ance ce los largi sua investiga ofisial.

La scandal ia lasa Park con un aproba estimada de mera 5%.

El ia recambia ja sua ministro xef, reorganiza sua consilio, e desemplea alga aidores, ma on oia sempre plu esijes per sua resinia o acusa.

Park ia confesa ce el ia lasa ce Choi aida el con sua parlas, sin permete securial. On ave ance reportas ce Choi ia es prosima envolveda en formi la politica de la governa.

En un parla corta televisada oji, Park ia demanda emosiosa per es pardonada, disente ce el "ia pone tro multe fida a un relata personal e no ia regarda atendente lo cual aveni".

"Pensas triste turba mea dormi a note," el ia comenta. "Me comprende ce lo no importa cual me va fa: lo va es difisil ce me repara la cores de la popla, e alora me senti vergonia e demanda a me: 'Esce me ia deveni presidente per esta?'"

El ia dise ce on va puni cualcun sur ci on trova ce acel ia fa mal. "Si nesesada, me ia deside permete ce prosedores investiga me e me va aseta ance un investiga par un avocato nondependente."

Ma el ia nega divinas ce sua presidentia ia es influeda par un culto, o ce rituos xamanal ia aveni en la compleso presidental.

Choi, un ami longa de Park, es la fia de Choi Tae-min, un xef cuasirelijial e ombrin ci ia es prosima liada a la padre de Park, la presidente pasada Park Chung-hee.