2016-12-16

Un sesafusili en Halab

La sorti de siviles e rebelores de la este de Halab (Alep/Aleppo) en Suria continua longo un sesafusili.

Plu ca 3000 persones ia parti en buses a la dia prima de la sorti ier, ma la Nasiones Unida dise ce asta 50 mil es ancora trapida.

La armada de Suria, suportada par Rusia, ia saisi cuasi tota distritos ocupada par rebelores.

La Nasiones Unida ia acusa la governa suri de esecuta "un masacra" en la site.

Suria e Rusia ia nega a multe veses ce los ataca siviles. Bashar al-Assad, la presidente suri, ia saluta ier "la libri" de Halab pos plu ca cuatro anios de combate, disente ce un istoria deveni creada.

Multe miles de persones, incluinte multe siviles, ia es matada en la combate ferose.

Vladimir Putin, la presidente rusce, ia dise ce Rusia e Turcia atenta negosia un ronda nova de discutes de pas en Astana en Cazacstan. Estas va es en ajunta a la laboras de la NU en Genève.

En otra developas relatada ier:

– Donald Trump, la presidente elejeda de la SUA, ia repete ce el va institui zonas secur en Suria, partal finansiada par la statos de la Golfo Irani.

– A un confere de la Uni European, Angela Merkel, la canselor deutx, ia descrive la situa en Halab como "crevente la cor" e ia regrete ce la diplomatia european ia fali.

– Donald Tusk, la presidente de la Consilio European ia esije la abri direta de coredores umaniste per permete ce aida entra a Halab.

– Britan ia dise ce lo va furni $25 milion plu de aida, incluinte acua pur e comedas, a miliones de suris.

Rebelores ia esplode sua reservas de muni e ia destrui documentos ante parti de la site.

La Sentro Rusce per la Reconsilia de Partitos Oposante en Suria, un parte de la ministreria rusce de defende, ia dise ce la autorias suri ia garantia la securia de tota membros de la grupos armada ci deside parti de Halab.

Cuando la opera ia comensa, un ofisior en Halab este ia dise ce on ia fusili contra un convoia de ambulansias, ferinte tre persones.

La persones sortida es moveda a areas ocupada par rebelores en la provinse visina Idlib.

La ambasador de la NU a Suria, Staffan de Mistura, ia averti ce on risca esperia plu violentia en Idlib. "Si on ave no acorda political e no sesafusili," el ia dise, "Idlib va deveni la Halab seguente."

Turcia, cual ia aida negosia la sorti, prepara reseta alga de la siviles la min capas de defende se.

En otobre, Assad ia dise ce un vinse en Halab va es "la trampolin per libri otra areas de teroristes". La governa usa la parola "teroriste" per descrive tota rebelores combatente.

El ia indica spesial Idlib, a ueste de Halab, cual es cuasi intera controlada par un alia de partitos islamiste rebelante e Jabhat Fateh al-Sham, un grupo jihadiste conoseda en pasada como la Fronte al-Nusra.

Idlib conteni pasajes de frontera cual rebelores usa per reseta furnis de Turcia, un suportor major.