2015-10-27

Un trematera colpa Afganistan e Pacistan

On aumenta laboras per aida la persones afetada par un trematera ier, de grandia 7,5, cual ia colpa areas distante de Afganistan e Pacistan.

On sabe ce a la min 275 persones ia mori, e asta du mil ia es ferida.

Salvores ia vade a areas montaniosa distante do la efetos de la trema es ancora nonclar. La foca de la trema ia es profonda, reduinte se efeto.

La vitimes ia inclui 12 xicas afgani ci ia es matada en un panica en cuando los ia atenta sorti de se clases de scola.

Multe persones tra la area, temente un trema nova, ia pasa la note en dormi su sielo en temperatur cuasi de jelo.

En un parla televisada, Ashraf Ghani, la presidente de Afganistan, ia recomenda ce abitores en la areas afetada aida en la laboras de salva.

Un ofisior de Badakhshan, un provinse norde-este, ia dise ce salvores no va pote ateni areas montaniosa afetada asta la tarda de oji. Ance, partes de la provinse es saisida par combatores taliban.

La plu de la moris reportada asta aora es en Pacistan norde e la areas tribal norde-ueste. En sola la provinse Khyber Pakhtunkhwa, autoriosas ia informa ce a la min 179 persones ia mori e plu ca 1800 ia es ferida.

La Cresente Roja de Pacistan ia tuita ce se ecipo de responde a desastres es enviada a la areas afetada.

La ministro pacistani de informa ia dise ce la salva de vives es la taxe la plu importante, e ce la labora de salva va continua "sirca la orolojo".

Baata, Iran, e fortias SUA en Afganistan ia ofre se aida, ma asta aora la autoriosas local no ia solisita tal aidas.

La trematera ia es sentrida en la area montaniosa Hindu Cux, a 76 cilometres a sude de Faizabad, en la provinse Badakhshan.

Lo ia es profonda – a plu ca 200 cilometres su la surfas – tal ce la trema a la surfas ia es min ca per un trematera plu alta.

Un serie de otra tremas, de cual on ia mesura tota como 4,0 o plu – ia colpa a ueste de la orijinal en la oras seguente.

Abitores de Kabul e Delhi ia es xocada par la trema, cual ia causa ce persones asustada freta a la stradas.

Construidas en Dushanbe, la capital tadjic, ia es ance danada par la tremas.

La area ave un istoria de tremateras potiosa, causada par la xoca de Barat con Eurasia en dirije a norde. La du placas move la un a la otra con rapidia de 4–5 sentimetres per anio.

En 2005, un trema de grandia 7,6 en la parte pacistani de Caxmir ia lasa plu ca 75 mil persones mor. E en april de esta anio, Nepal ia sufri se trematera la plu sever rejistrada. Lo ia mata 9000 persones e ia dana o destrui sirca 900 mil casas.