2015-10-16

Un xef temeda de la armada brasilera mori

La xef pasada de la departe de securia de la armada en la stato brasilera São Paulo ia mori. El ia ave 83 anios.

Grupos de diretos umana ia acusa ce Coronel Carlos Alberto Brilhante Ustra ia comanda la aresta e tortura nonlegal de sirca 500 ativists sinistriste.

El ia gida la departe DOI-CODI (Destacamento de Operações de Informações – Centro de Operações de Defesa Interna) de 1970 a 1974, cuando Brasil ia es militar renada.

"Me ia batalia la terorisme," el ia dise a un comision de veria en maio 2013. La armada ia preveni Brasil de deveni "un autocratia de la proletaria", el ia ajunta.

Ustra ia regrete nunca – e ia demanda nunca es pardonada per – se atas contra grupos sinistriste ci ia combate la governa militar, cual ia ave la potia de 1964 asta 1985.

El ia dise ce la presidente presente de Brasil, Dilma Rousseff, "parteni a cuatro organizas teroriste" cual suporta la reali de un tirania comuniste en la pais. Rousseff ia es arestada a torturada en São Paulo en 1970 per se ativias political.

Ustra ia dise ce el mesma ia viole nunca la lege, e ce el ia fa no plu ca obedi comandas de persones superior en la armada.

Ma Marival Dias Chaves, un ajente pasada de DOI-CODI, ia informa la comision ce Ustra ia dirije personal du sentros de tortura. "El ia es la mestre de vive e mori a acel veses. El ia deside ci va vive e ci va mori."

En 2012, un judor ia trova ce Ustra es culpable de viole diretos umana, e ia comanda el a paia un compensa per la tortura de un jornaliste saisida par ajentes secreta a sirca 30 anios ante aora.

Ustra ia es apelante contra la judi cuando el ia mori.