2015-11-02

La mori de un om ci ia rapidi la destrui de la Mur de Berlin

Un ofisior major de Deutxland Este, de cual se anunsia improvisada a un confere jornaliste ia rapidi la destrui de la Mur de Berlin en 1989, ia mori a la eda de 86.

Günter Schabowski ia dise ce on va sutrae direta la restrinjes sur viaja de la sitadanes, e esta ia provoca desuples de miles de persones a traversa a la ueste.

Ofisiores ia intende introdui gradal la cambias, comensante a la dia seguente, ma la fola grande de persones ia aselera la cade rapida de la Mur.

La restrinjes ia es projetada per preveni un parti coletiva protestante a Magiar.

A min ca un anio plu tarda, Deutxland Este e Ueste ia es reunida a un sola pais, fininte 45 anios de divide.

Schabowski ia es un portavose per la rena este-deutx en 1989, cuando governas comuniste tra Europa este ia fronti un onda de protesta poplal.

La governa ia deside fasili la viaja de deutxes este a Europe ueste, en atenta para un deluvia de persones traversante a Magiar, cual ia abri mesma se fronteras ueste.

A 9 novembre, el ia fa un confere jornaliste per contorni la cambias, ma el ia ata tro temprana – la intende ia es no anunsia la cambias asta la temprana de la matina seguente.

Demandada cuando la cambias va reali, el ia responde: "Esta aveni, cuanto me sabe… direta… sin retarda."

En 1997, Schabowski ia es prisonida per tre anios per se rol en la politica este-deutx de fusili los ci atenta traversa a la ueste, ma on ia pardona el pos un anio.

El ia scrive un autobiografia en 2009, denunsiante la rena este-deutx como destinada a fali.