2016-07-19

Xefes olimpial deside esce Rusia pote compete

La Ajenteria Mundal Antidrogi (AMA) ia dise ce on debe esclui Rusia de la juas olimpial e paralimpial de esta estate, car on ia descovre indicas de un program de cuatro anios de drogi governal sponsorida.

Un reporta comandada par AMA ia trova ce samples de competores rusce ia es manipulada tra "la majoria vasta" de sportes olimpial de estate e inverno de la tarda de 2011 asta agosto 2015.

La Comite Internasional Olimpial (CIO) va deside oji esce lo va esclui Rusia de la olimpiales a Rio, cual va comensa a 5 agosto.

Thomas Bach, la presidente de la CIO, ia promete "la punis la plu sever disponable" e ia dise ce la trovas es "un ataca xocante e sin presedente contra la unia de sporte e contra la juas olimpial".

La reporta par Richard McLaren, un dotor canadian, ia trova ce 580 probas positiva ia es ascondeda en 30 sportes diversa, incluinte en la prepara per la olimpiales en London en 2012 e a la olimpiales de inverno de 2014 en Sotxi en Rusia.

McLaren ia comenta ce el "ia toca mera la surfas" en se investiga de 57 dias. AMA vole ce el completi se taxe par identifia atletas ci ia es beneficada par la program.

La sportores rusce de atletisme lejera es ja proibida de compete en Rio, pos cuando la Asosia Internasional de Federas de Atletisme ia vota en junio per manteni un proibi global de compete par la Federa Rusce de Atletisme (FRA).

La FRA espera reversa acel deside e va trova a no plu tarda ca jovedi esce se apela a la Corte de Arbitra per Sporte ia susede.

Presidente Vladimir Putin ia dise ce el va suspende ofisiores nomida en la reporta de McLaren, e Yuri Nagornykh, la ministro de sporte, es ja la prima.

Seguente la reporta, el ia conose "cada trova analisal positiva" e ia deside cual atletas on va proteje.

Putin ia dise ce Grigory Rodchenkov, la xef pasada de la laboreria antidrogi nasional de Rusia, de ci se alegas denunsiante ia provoca la investiga, es "un person de reputa scandalosa".

La Cremlin ia demanda ce AMA furni "informas plu completa, empirical, fundida sur atesta" a investigores rusce.