2018-03-03

Violentia etnical reapare en RD Congo

Plu ca 33 persones es matada en violentia etnical nova en la Republica Democrata de Congo. Turbas ia eruta entre la comunias hema e lendu en Ituri, un provinse norde-este. La atacores ia es ultima forsada a via par soldatos de securia.

De la media de desembre, violentia ia mata plu ca 100 persones en la provinse.

La turba entre la hemas, tipal pastores de boves, e la lendus, tipal cultivores de tera, es un de alga geras en RD Congo cual ia produi un cuantia vasta de refujadas e ia desloca persones en la du anios pasada. On estima ce sirca 200 mil persones ia es obligada a fuji de sua casas par la violentia en sola la rejion Ituri.

Un portavose per la armada local ia descrive un situa de venja entre la du comunias, e ia reportaVi ce alga persones ia es destestida.

La hemas e lendus ia batalia per controla de tera. Miles ia mori en combate entre la du grupos entre 1997 e 2003, un tempo cuando RD Congo ia es a la sentro de lo cual alga oservores nomi "la gera mundal de Africa", car alga otra paises ia es envolveda.

La batalia ia es nurida par la ricia mineral vasta de Congo, e la gera ia prende asta ses milion vives, o direta par combate o par maladia e malnuri.

Ajenterias de aida averti sur la custa de violentia en Ituri. UNICEF dise ce plu ca 46 mil enfantes es refujadas, e la Consilio Norsce de Refujadas, 4,5m persones en la pais nesesa aida umaniste.