2018-11-01

La mares asorbe plu caldia ca on ia estima

Rexercores en la jornal Natur dise ce la mundo ia suestima multe la cuantia de caldia cual nosa mares ia asorbe en la 25 anios pasada. Sua studia sujesta ce la cuantia vera esede par 60% lo cual on ia crede a ante.

Longo la evalua major la plu resente par la Panel Intergovernal sur la Cambia de Clima, la mares de la mundo ia asorbe plu ca 90% de la caldia esedente cual ia deveni trapida par gases invernerial. Ma esta studia nova dise ce, en cada de la 25 anios pasada, nos ia pone en la mares sirca la 150-uple de la enerjia usada per jenera eletrica global.

Siensistes ateni sua predises sur la caldi de la planeta par ajunta tota la caldia esedente cual es produida par la cuantia conoseda de gases emeteda par atas umana. La calcula nova mostra no sola ce multe plu caldia ca nos ia suposa ia entra a la mares, ma ance ce multe plu caldia ia es jenerada par acel gases.

Si la descovre es coreta, lo indica ce la Tera es plu sensosa a emetes de combustables de fosil ca on ia estima. La rexercores crede ce esta situa va impedi multe la atentas per manteni la caldi global a un nivel secur en esta sentenio, como difinida par governas en la acorda de Paris.

De 2007, siensistes ia pote usa un sistem de sirca 4000 flotas cual rejistra la temperatur e salosia de mares tra la mundo. Ma ante esta, la metodos usada ia ave multe defetos e nonsertas.

Aora, la rexercores ia developa un metodo multe esata per deteta la temperatur de la mares par mesura la cuantia de osijen e diosido de carbono en la aira: acua plu calda relasa plu de esta gases a la aira. Esta metodo permete mesura la temperatur de mares tra la mundo en cada anio pasada de 1991, cuando datos ia deveni disponable de un rede global de stasiones.

Otra siensistes ia reata a la anunsia con ansia, car la rexercores ave un bon reputa. An tal, alga siensistes dise ce on nesesa ancora plu investiga car ance la metodo nova conteni alga nonsertia.