2015-12-04

Danmarc rejeta la regulas de la UE

Dansces ia rejeta la adota de regulas de la Uni European sur la enforsa de leges internasional, en un referendo cual ia ta pote prosimi plu la pais con la bloco.

La governa sentral destriste de Danmarc ia vole abandona alga de la desides de nonpartisipa dansce en leges interna de la UE. Ma pos la conta de tota votas, plu ca 53% ia dise no a la proposa.

La vota ia aveni a no multe semanas pos la atacas en Paris, e en cuando Europa luta per maneja cuantias recordo de migrores.

"Lo es clar un 'no'," la ministro xef Lars Løkke Rasmussen ia dise, ajuntante ce el ave "un respeta plen" per la deside de la votores.

La governa, suportada par la partito oposante, ia campania per "si", disente ce lo va aida autoriosas dansce en la tempo seguente la fusilis e bombas umana en Paris a 13 novembre.

Alga de acel atacores ia es sitadanes franses ci ia abita en Beljia. On crede ce a la min un fusilor, Salah Abdeslam, ia fuji a traversa de la frontera franses a pos.

La resulta de la vota es ce Danmarc va debe negosia un acorda spesial per resta en Europol, la departe de polisia de la UE cual fronti crimin organizada e terorisme.

La Partito Dansce de Popla (DF), cual oposa migras a la pais e suporta la governa de Rasmussen en parlamento, ia recomenda ce votores dise "no" per evita sede plu autonomia a Bruxelles.

An si un vota de "si" no ia ta afeta la deside dansce de nonpartisipa en reseta migrores, la DF ia razona ce lo ta gida cisa final a la comanda direta de politica de migra par la UE.

La resulta de la referendo va es regardada con interesa en Britan, do la governa atenta negosia se relatas con la UE ante ofre un vota sur esce la pais va resta en la bloco.