2016-09-29

OPEP anunsia redui la produi de petrolio

La Organiza de Paises Esportores de Petrolio (OPEP) ia fa un acorda inisial per redui la produi a la ves prima en oto anios. La premio de petrolio ia alti par resulta.

La nasiones major cual esporta petrolio ia ateni la acorda a negosias ier en Jazair per oposa temes de suprafurni.

La premio de Brent, la gida internasional per petrolio, ia crese par cuasi 6% a cuasi $49 per baril. En la comersia temprana en Asia, petrolio ia esperia sola ganias peti, ma companias de enerjia tra la rejion ia alti.

Ministros de petrolio ia dise ce on va completi la detalias de la acorda a un consenta formal de OPEP en novembre.

La esflue va diminui a sirca 700 mil bariles per dia, an si la reduis no va es coerente distribuida tra la cartel, car on permete ce Iran aumenta se produi.

Desacordas entre Iran e Arabia Saudi, se competor rejional, ia impedi atentas plu temprana de reali un acorda.

Multe de la membros plu peti de OPEP ia presa per la redui pos cuando la premio de petrolio ia cade de $110 per baril en la du anios pasada, par causa de suprafurni e demanda lentinte.

Emmanuel Ibe Kachikwu, la ministro de petrolio per Nijeria, ia descrive la acorda como "multe positiva", e Noureddine Bouarfaa, la ministro de enerjia per Jazair, ia dise: "La deside ia es par acorda unida, e sin reservas."

Mohammed Bin Saleh Al-Sada, ministro de enerjia per Catar e presidente presente de OPEP, ia dise ce la acorda va limita la esflue de paises OPEP a entre 32,5 milion e 33 milion bariles per dia.

On estima ce la esflue corente es 33,2 milion bariles per dia, ma Irac ia demanda ier como OPEP mesura la produi de se membros.

Alga mercatores de petrolio resta setica sur la acorda, disente ce los vole vide tota la constrinjes, incluinte la reduis acordada par statos membros individua, ante fa un judi final.