2019-01-30

La SUA trema de fria en un vortis polal

Meteorolojistes averti ce la SUA va esperia un jela nonusual fria en esta semana. La ventas la plu estrema, causada par un vortis polal – un bol jirante de aira fria – risca basi la temperatur asta -53°C.

Ofisiores en la stato Iowa ia avisa ce on debe “evita respira profonda, e minimi la parla” si on vade a estra. On previde ce a la min 55 milion persones va trova se en un temperatur su zero.

Un state de crise es declarada en Wisconsin, Michigan e Illinois (statos norde sentral) e ance en Alabama e Mississippi, statos sude cual es usual plu temperada.

On averti ce ulseras jelal es posible en mera des minutos su la sielo en un tal temperatur estrema.

La temperatur la plu fria es prevideda per la periodo entre martedi e jovedi, e meteorolojistes predise ce Chicago va es plu fria ca Antartica. Esta site, la plu grande en Illinois, risca un basa de -33°C, ma con ventas jelante cual va dona un senti plu simil a -46°C.

En Wisconsin on previde 60cm de neva, e 30cm en Illinois. Ance Alabama e Georgia, un plu stato sude, espeta neva.

Presidente Donald Trump, ci ia demanda esce umanas ia causa la cambia de clima, ia envia un tuita sur la situa. “Cual de enferno aveni a la caldi global?” el ia dise. “Per favore, reveni rapida – nos nesesa tu!”

Un de la departes meterolojial de la governa SUA ia responde rapida per refuta acel asurdia. Tota la siensistes major de la mundo dise ce la cambia de clima es xef inisiada par umanas e ce lo pote crea invernos plu dur.

On atribui esta periodo fria a un caldi subita supra la Polo Norde, causada par aira calda veninte de Magrib en desembre. Esta sistem climal ia divide la vortis polal, cual ia vaga a pos a sude.

La polisia en Chicago dise ce persones deveni aora rubada de sua jacones su menasa de fusil. Furores ataca los ci porta jacones de la marca Canada Goose, cual costa asta $1100.

Plu ca mil volas a o de la SUA ia es canselada ier, incluinte alga a Atlanta, Georgia, do la max Super Bowl va aveni a soldi.

En alga sites, incluinte en Milwaukee, Wisconsin, on ia abri desuples de “sentros de caldi”, refujerias per persones sin casa.