2019-01-31

Un maladia misteriosa a la ambasada canadian en Cuba

Canada va redui la cuantia de sua empleadas a sua ambasada en Cuba par asta un dui, car un maladia misteriosa ia afeta un plu person ala.

Esaminas medical, pos la reapare de sintomes nonusual en novembre, ia revela la canadian des-cuatro infetada. Empleadas esuan es ance afetada par la maladia, cual causa marea, nausea e un difisil de consentra.

Canada ia rejeta la idea ce un “ataca sonal” es la causa. Esta teoria ia es proposada par la ministreria de esternas SUA en la anio pasada.

Un declara publicida par la departe de esternas canadian ia dise ce “empleadas, sposes e dependentes” a la ambasada es entre la afetadas, e ce tota reseta tratas medical continuante. An si la ambasada va resta abrida, alga servis pote es reduida.

La cuantia de empleadas va cade de sirca 16 a cisa 8.

Canada is retira familias diplomata de Havana en april cuando alga minores ia comensa mostra sintomes. Plu ca milion canadianes visita Cuba en cada anio, ma on ave no indicas ce los es en peril.

Cuba ia nega sua envolve a multe veses. Canada dise ce lo ia labora en “coopera prosima” con Havana de cuando esta problem de sania ia apare prima en 2017.

Diferente de la SUA, Canada ia rompe nunca sua relatas diplomata con Cuba pos la revolui de 1959.

Sintomes simil ia afeta empleadas de ambasadas esuan en Xina. En la anio pasada, un avisa de la ministreria de esternas ia recomenda ce on vijila per sintomes fisical o fenomenos oiada o sensada ma nonesplicada.”

Ma alga siensistes ia proposa un otra teoria – la ruido de insetos. Sua studia sujesta ce un sona rejistrada par empleadas esuan en Cuba es vera no plu ca la canta de Anurogryllus celerinictus, ance nomida la grilo de coda corta de la Indias.