2014-11-07

Un corte malaisian desvalidi un lege relijial contra transvesti

Tre femes malaisian transjenero ia gania un apela contra un lege relijial cual proibi omes muslim de porta vestes fema.

La judor de la corte de apela, Mohamad Yunus, ia dise ce la lege "degradante, opresante, e noncompatiosa" ia es prejudosa contra persones con difisiles de jenero.

Tal difisiles, e ance la omosesalia, resta areas tabu en Malaisia.

La avocato de la apelores, Aston Paiva, ia dise ce esta judi en la pais relijial tradisional va es "un presedente" major. "Esta corte domina tota otra cortes alta."

En un sistem duple de leges en Malaisia, tota muslimes en la pais es su la controla de leges muslim.

Ce omes vesti o condui como femes es nonlegal su acel leges, e ofendores risca prisoni per asta tre anios. Alga statos proibi ance femes de vesti como omes.

La apelores, de cual tota es muslimes ci ia nase mas ma identifia aora se como femes, ia es arestada a cuatro anios ante aora. Los ia dise ce los ia es atacada e prisonida per porta tal cosas como clipes de capeles. En 2012, un corte minor ia deside ce, car los ia nase mas, los debe porta vestes mas.

La femes no ia apare en la corte de apela, ma un ia comenta a pos: "Me es felis ce nos ia vinse. Me senti aora min tensada."

La comite de apela en la stato Negeri Sembilan, con tre judores, ia dise ce la lege "priva la apelores de la direto de vive con dinia. Lo ave la efeto de proibi ce la apelores e ote sufrores de disforia de jenero move libre en locas publica."

Grupos de diretos ia bonveni la deside. Un portavose per la Organiza Aidante de Femes ia dise: "Esta es un vinse per tota malaisianes, car la constitui proteje tota de nos, sin relata a etnicia, jenero, e clase. Serta no corte, o sivil o de xaria, pote refuta la fato ce la dinia umana es suprema importante."

La grupo SUA Vijila de Diretos Umana ia lista Malaisia como un de la locas la plu mal per persones transjenero.

En un reporta en setembre, la grupo ia dise ce tal persones fronti persegues sempre plu mal, incluinte arestas e atacas fisical e sesal par autoriosas de relijio e polisia.

La reporta ia indica avenis de vergonia forsada en cual femes transjenero ia es obligada a desvesti publica. Lo ia lista ance ostaculos contra asede aida medical, emplea, e instrui.